Archive for September, 2013

Sep
06

Waarom de familie Norden aan tafel eet

by , under gezin, huishouden, organiseren

aan tafelDeze week vroeg ik via facebook en twitter in het kader van “Hoe doe jij dat?”: Eten jullie iedere avond aan tafel? Waarom wel, of waarom niet? Ik heb genoten van alle reacties die ik daarop kreeg. Openhartige onthullingen, eerlijke meningen en gezellige verhalen over eetrituelen. Wat bij jezelf heel vanzelfsprekend is, kan bij iemand anders weer heel anders zijn. In dit blog lees je mijn ervaringen in ons gezin.

Tieners, stelletjes, studenten, vrijgezellen….. Ik denk dat dit de grootste groep mensen is die zich ‘s avonds lekker op de bank nestelen en eten met het bord op schoot. Het liefst met de tv aan. Anders is het ook zo stil. Ik geloof dat ik het zelf heel weinig heb gedaan. Ik woonde in een keurig studentenhuis waar we elke dag netjes aan tafel aten. Thuis waren we niet anders gewend en toen ik eenmaal samen met mijn echtgenoot woonde, kwam het niet in me op om op de bank mijn eten op te eten. Het was dat hij zelf op zondagavond voorstelde om bij Sudio Sport te gaan eten. Ik vond het zelf geen succes. Mijn motoriek was niet toereikend. Er belandde meer eten op mijn schoot dan in mijn mond. Het bord was veel te heet voor mijn benen. En ik vond het erg ongezellig. Manlief die al etend naar de voetbal keek, terwijl het mij geen biet interesseerde. Toen er eenmaal kinderen kwamen, was er voor mij helemaal geen discussie meer. Eten deden we aan tafel. Drie keer per dag. Dat ik daar wat overdreven in was, kenmerkt mijzelf hoor. Mijn man was daar wast losser in, waardoor we een goede balans vonden. Onze avondmaaltijden vonden echter eigenlijk altijd aan tafel plaats. Al waren en zijn er nog steeds uitzonderingen. Af en toe op zaterdag patat eten op de bank. De intocht van sinterklaas met het bord op schoot. En natuurlijk de voetbalwedstrijden van oranje. De kinderen vinden het een feest. Het is iets speciaals en het heeft ook iets gezelligs moet ik eerlijk zeggen. Dat ik vervolgens alles rondom de bank moet stofzuigen is bijzaak.

Mocht je je inmiddels afvragen waarom ik zoveel waarde hecht aan het aan tafel eten, volgen hier mijn belangrijkste redenen:

  • Het is gezelliger
  • Het is het enige moment van de dag dat je nog eens gezellig bij kunt praten. Je hoort van iedereen wat ze gedaan hebben.
  • Kinderen leren naar elkaar te luisteren
  • Je hebt meer aandacht bij het eten, zodat je ook eerder een verzadigd gevoel hebt
  • Je proeft beter en waardeert meer wat je eet
  • Het geeft structuur aan de dag
  • Eten gaat motorisch veel beter met je bord op tafel

Eet smakelijk!

 

© Copyright Weblog Handen uit de mouwen 2009. All rights reserved. | Powered by Wordpress | Designed by ThemesGuy