Archive for November, 2012

Nov
26

Voorbereiden is het halve werk

by , under gezin, organiseren, Sinterklaas, timemanagement

Mam, hoe laat gaan we weg? Pap, hoe lang moeten we rijden? Hoeveel nachtjes is het nog? Wie komen er allemaal op mijn verjaardag? Wat gaan we doen op mijn kinderfeestje. Wanneer komt Sinterklaas nu?

Dit zijn veel gehoorde vragen van (jonge) kinderen. Zeker in deze periode van spanning en feesten. Kinderen zijn opgewonden, verheugen zich op al die leuke dingen. En belangrijker nog, ze willen graag weten wat ze te wachten staat. Mijn kinderen zijn inmiddels tieners van 12 en 15 jaar, maar nog merk ik dat ze het waarderen wanneer ze weten wat er staat te gebeuren. Het geeft rust en daardoor ook meer structuur.

Een prachtige manier om die structuur te bieden is de aftelkalender.Prachtige exemplaren zijn gratis te printen via www.gratisbeloningskaart.nl/aftelkalenders.

Op deze manier zien de kinderen heel concreet hoe lang iets nog duurt. Bovendien vinden ze het vaak prachtig om elke dag een hokje, taartje, of stoomboot weg te strepen.

 

 

Een ander prachtig  middel is het planbord.  Een mooi voorbeeld is het bizzyboard van www.bizzyboard.nl Op dit moment hangt er eentje bij  mij in de keuken. Het mooie van dit bord is dat ie groot en overzichtelijk is. Daarnaast heeft het enorm veel magneetjes om iedere dag de taakjes, activiteiten, feestdagen of bijzonderheden aan te geven. Zelfs voor tieners nog leuk en overzichtelijk.

Planborden zijn in alle maten en soorten te verkrijgen. Ook als kalender, of familyplanner. Je zou ze zelfs zelf kunnen maken en uitprinten.

Een derde manier om je kinderen voor te bereiden op situaties is het lezen van boekjes, of verhaaltjes over de komende gebeurtenis. Op 17 januari komt er een uniek voorleesboek uit met verhaaltjes over alle mogelijke soorten gebeurtenissen als zwemles, geboorte, ziekenhuis, dokter, begrafenis, boodschappen doen, naar de tandarts, of naar het restaurant. De verhaaltjes zijn door mij geschreven. Tischa Neve geeft bij elk verhaaltje handige tips voor ouders om je kinderen optimaal te kunnen voorbereiden op deze gebeurtenissen.

Het boek komt 17 januari uit, maar is nu al te bestellen bij uitgeverij Pica. http://www.uitgeverijpica.nl/index.php/arbeid/476-mamhoegaatdatdan

Realiseer je dat het voor je kind veel rust geeft, als hij weet wat er gaat gebeuren. Dat zorgt vervolgens weer voor rust in het gezin. En wie is daar nou niet bij gebaat?

 

© Copyright Weblog Handen uit de mouwen 2009. All rights reserved. | Powered by Wordpress | Designed by ThemesGuy