Archive for June, 2012

Jun
25

Fris in je hoofd event 20 juni in Amersfoort

by , under Uncategorized

Afgelopen woensdag gaf ik een workshop op het Fris in je hoofd event in Amersfoort. Terwijl ik tijdens het eten met andere opfrissers aan tafel zat, kwamen wij samen tot de conclusie dat het allemaal op het zelfde neer kwam. Terwijl we totaal andere workshops gaven, was de eindconclusie steeds hetzelfde. Namelijk dat het goed is om eens stil te staan, om prioriteiten te stellen, los te laten, minder moeten en meer genieten.

 

Mijn workshop heette : “Fris in je huis, fris in je hoofd” Terwijl ik de workshop gaf aan uitsluitend vrouwen, merkte ik al gauw dat voor veel vrouwen steeds hetzelfde terug komt. Namelijk “wanneer doe ik al die dingen die in huis nodig zijn?” Als vrouw heb je veel ballen hoog te houden. Je werkt, wil graag dat het gezellig is in huis, je wil een goede moeder en echtgenote zijn, je vindt sporten belangrijk en je vriendinnen hebben ook een grote rol in je leven. HOE DOE JE DAT DAN???

Tijdens het eerste gedeelte gaf ik veel tips over effectief opruimen. Ik opperde het idee om kinderen en echtgenoot in te schakelen. Daar werd wat lacherig over gedaan. Want sja, wat kun je nou eigenlijk aan hen over laten? Als je het zelf doet, gaat het vaak veel beter. Een prachtig idee wat naar voren kwam was het volgende:

Speel eens restaurantje! Deze deelneemster liet elke week de kinderen restaurantje spelen. Ze dekken de tafel feestelijk (op hun manier), koken zelf (met zelf bedachte recepten die in eerste instantie wel heel spannend lijken), ruimen af en doen de vaat. De kinderen vinden het fantastisch en op deze manier leren ze spelenderwijs koken en taken doen. Ik vind het idee fantastisch en ga het deze week nog toepassen met mijn eigen pubers.

Tijdens het gedeelte over timemanagement bleek al gauw dat we daar als vrouwen een groot probleem hebben. Ik heb de deelneemsters uitgedaagd om eens na te denken over hun dromen, prioriteiten en wat ze echt belangrijk vinden in het leven. Leg dat eens naast je dagelijkse activiteiten. Strookt dat met elkaar? Doe je ook echt de dingen die je belangrijk vindt? Of heb je aan het eind van de dag een onbevredigend gevoel?

Tijdens de borrel na afloop van de workshops, merkte ik dat dit een veel besproken onderwerp is. Veel mensen worstelen met te veel spullen, te veel activiteiten en te weinig tijd en ruimte.  De tijd was te kort om met al die leuke mensen en regelhelden te praten. Een prachtig event om elkaar te ontmoeten en dingen te delen! Ik heb ervan genoten.

Wil je meer weten over de workshop “Fris in je huis, fris in je hoofd”? Of wil je graag op weg geholpen worden door middel van het “ik-help-je-even-op-weg-pakket”? Neem dan gerust contact met me op. info@handenuitdemouwen.com

www.handenuitdemouwen.com

 

 

 

Jun
18

Ben jij fris in je hoofd?

by , under gezin, huishouden, organiseren, timemanagement, tot rust komen

Fris volgens het woordenboek:

koel vers, levendig, monter, onbevooroordeeld, opgewekt, pittig schoon, helder, uitgerust

Prachtige woorden! Een paar jaar geleden verlangde ik hevig naar begrippen als opgewekt, helder, uitgerust en levendig. Ik voelde me moe, gestresst, druk en vol in mijn hoofd. Ik realiseerde mij dat ik dingen niet goed deed. Ik was de hele dag aan het rennen, maar aan het eind van de dag had ik een onbevredigend gevoel. Ik was veel met ons huisje bezig en toch vond ik het nog rommelig en ergerde ik mij aan dingen. Ik had het superdruk en toch bleven belangrijke dingen liggen? Hoe konden mijn dagen zo vol zijn, terwijl ik het idee had dat ik veel dingen helemaal niet deed?  Wat was ik dan de hele dag aan het doen?

Ik besloot eens een paar dagen bij te houden wat ik allemaal deed op een dag. Van minuut tot minuut en van uur tot uur schreef ik mijn bezigheden op. Na twee dagen schrijven, schrok ik van mijn lijstje. Ik had het inderdaad heel druk. Was de hele dag bezig. Maar de dingen die ik deed, vond ik zelf eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Mails lezen, dingen op internet zoeken, koffie drinken bij de buurvrouw, folders lezen, mijn moeder bellen. En natuurlijk de dagelijkse dingen die je in huis doet. Die deed ik ook. Koken, boodschappen doen, de was, stofzuigen. Zo kwamen mijn dagen aardig vol te zitten. Maar was dit nu wat ik met mijn leven wilde? Wilde ik mijn dagen zo doorbrengen?

Ik ging nadenken over de dingen die ik belangrijk vond. Ik wilde graag een gezellig huis, waar we als gezin leuke dingen konden doen. Ik wilde graag tijd doorbrengen met mijn kinderen en met mijn man. En ik wilde graag weer schrijven, zoals ik dat vroeger zo vaak deed.  Maar op deze manier zou ik daar nooit aan toe komen. En op deze manier zou ik ook nooit “fris in mijn hoofd” worden.

Op dat moment is mijn zoektocht begonnen naar wat ik belangrijk vind. Ik ben dromen en wensen gaan opschrijven. En samen met mijn man heb ik geiventariseerd wat we samen graag willen en wat voor ogen hebben voor ons gezin en ons huis. Zo is er een prioriteitenlijst ontstaan. Ik wil alleen nog tijd besteden aan de dingen die ik leuk en belangrijk vind. Natuurlijk zijn er ook dingen die nou eenmaal moeten als je een gezin hebt. Maar daarnaast besteed ik mijn tijd op een bewuste en effectieve manier. Folders lees ik nog steeds, maar niet meer om de dag mee te beginnen. Ik lees ze als de aardappelen staan te koken, of de kinderen in bad zitten.

Het resultaat is, dat ik een stuk frisser ben in mijn hoofd. Daarnaast oogt mijn huis frisser en zie ik er ook nog eens frisser uit 🙂 Het is een zoektocht geweest, maar het heeft zeker geholpen!

Woensdagavond geef ik een workshop “Fris in je huis, fris in je hoofd” bij Het fris in je hoofd event in Amersfoort. De workshop is een combinatie van opruimen en timemanagement.

Het event is een prachtige gelegenheid om fris de zomer in te gaan. Meer informatie vind je op www.frisinjehoofd.nl

 

 

 

© Copyright Weblog Handen uit de mouwen 2009. All rights reserved. | Powered by Wordpress | Designed by ThemesGuy