Archive for December, 2011

Dec
19

Geef jij ook teveel geld uit?

by , under budgetteren, Geld, kerst

Heb je het ook gelezen? Of gezien op het journaal?

Teveel boodschappen, onnodige aankopen of aanbiedingen op internet. Bijna 6,5 miljoen Nederlanders hebben achteraf spijt van sommige aankopen. En zelfs 3,5 miljoen mensen doen aankopen waar ze helemaal geen geld voor hebben. Nederlanders willen zichzelf graag in de hand houden als het gaat om geld uitgeven, maar doen dat weinig. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, in samenwerking met Wijzer in geldzaken, naar het gebruik van bindingstechnieken in Nederland. (bron www.nibud.nl)

Op zich is dit geen nieuws. Dit wisten we toch al? En toch schrok ik er weer van. Wat gaat er toch mis als het gaat om het uitgeven van (teveel) geld? Wat is dat toch, dat wij met z’n allen zoveel geld uitgeven, terwijl we het helemaal niet hebben? We willen graag verstandig met ons geld omgaan en toch lukt het bijna 6,5 miljoen Nederlanders niet.

Met de feestdagen in het vooruitzicht geef ik hieronder wat tips om verstandig met je budget om te gaan, zonder dat je het idee hebt dat je op een houtje moet bijten!!

(continue reading…)

Dec
12

Stel je voor ik dat ik dat nog eens nodig heb

by , under Opruimen, organiseren

“Nee dit doe ik niet weg hoor. Stel je voor dat ik het nog eens nodig heb. Je kunt nooit weten. Toch?”

 

 

Dit zinnetje hoor ik heel vaak als ik bij klanten kom. Het is één van de moeilijkste dingen van het opruimen. Wanneer doe je iets nou weg en wanneer bewaar je het.

En om het nog even wat lastiger te maken; hier is geen duidelijke regel voor.

Ter illustratie een gesprek tussen een klant en mij. We zijn bezig met het opruimen van haar keukenkastjes. De kastjes zijn ontzettend vol. Je kunt niet goed zien wat er in zit. Je kunt ook nergens bij, zonder er eerst iets anders eruit te halen. Alhoewel ze zelf van mening is dat het kastje te vol zit, heeft ze er moeite mee om spullen weg te doen.

 Deze tuitbeker heb ik nog even bewaard, je weet maar nooit he? Maar wie gebruikt die beker dan nog? Uw kleinkinderen zijn allemaal al groot en drinken al lang niet meer uit zo’n beker. Ja, maar stel je voor als de buurvrouw nog eens komt met haar kleine kindje. Neemt ze dan zelf geen beker mee voor haar kleintje? Ja, meestal wel en anders vindt ze het ook heel spannend om uit een gewone drinkbeker te drinken. Dus hoe groot is de kans dat u dit bekertje achter uit de kast tevoorschijn haalt? Ja, je hebt gelijk dat zal nooit gebeuren. Deze staat al jaren in de kast, zonder het ooit te gebruiken. Ik leg het apart en breng het naar de kringloopwinkel.

 

Foto:Erik Klein Wolterink (1965) Autonoom-Documentair Fotograaf www.erikkleinwolterink.nl

 

Drie vragen die je jezelf kunt stellen als je het moeilijk vindt om iets weg te doen:

  1. Hoe lang staat dit voorwerp al ongebruikt in de kast en hoe groot is de kans dat ik het binnen nu en twee maanden ga gebruiken?
  2. Stel dat iemand, die bij jou op bezoek komt het nodig zou hebben, zou je dan iets hebben wat dit voorwerp kan vervangen?
  3. Is dit voorwerp zo belangrijk voor je dat het een plekje in je kast verdient? Word je er blij van?

Als je deze antwoorden op een rijtje zet, weet je zelf vaak het antwoord al. Soms hoef je niet eens verder te gaan na vraag 1. Wees kritisch bij het beoordelen van al die spulletjes. Ze zulllen vast ooit een keer van pas kunnen komen. Maar meestal is de kans groter dat ze ongebruikt blijven.

En stel je nou eens voor, dat je het achteraf toch nodig blijkt te hebben. Dan koop je het alsnog in de winkel. Een tuitbeker is niet zo duur!!

 

 

Dec
05

Een huismap?? Ja een huismap!!

by , under gezin, organiseren, timemanagement

Huismap is geen bestaand woord. Het staat niet in het woordenboek en er is geen informatie over te vinden op internet. Ik heb het woord zelf bedacht. En ik ben er heel enthousiast over!! Niet zo zeer over het woord, maar wel over de betekenis en het gebruik van deze huismap.

 

Herken je dit?

Het is zondagavond. Je hebt genoten van een heerlijk weekend. Maar terwijl je de komende week overdenkt, bekruipt je een onrustig gevoel. Je hebt een heel aantal afspraken, er moet nog een surprise gemaakt worden, het brood is op, er ligt een hele grote stapel was, en en en….. Je wordt onrustig en weg is je ontspannen weekend gevoel! (continue reading…)

© Copyright Weblog Handen uit de mouwen 2009. All rights reserved. | Powered by Wordpress | Designed by ThemesGuy