Denk jij dat je goed bent in multitasken? Dat je een kei bent in dingen tegelijk doen? En dat je super effectief bent op deze manier? Dan zal ik je vandaag uit de droom helpen. Dat is een leugen!!

Gebeurt het je wel eens dat je een mailtje aan het typen bent en dat ondertussen je kinderen tegen je aan het praten zijn? Je denkt dat je kunt typen en luisteren tegelijk. Maar de waarheid is dat je of niet goed hoort wat je kinderen zeggen. Ze merken dit overigens meteen, want je bent er niet met je gedachten bij. Of je mailtje schiet niet op en je kunt er niet over nadenken.

Ben je wel eens aan het bellen terwijl je ondertussen probeert te lezen wat er op je beeldscherm staat? Je merkt al snel dat je een stuk van het gesprek mist door het lezen, of je hebt geen idee wat je gelezen hebt.

Je denkt dat je  beide dingen tegelijk kunt, maar de waarheid is dat er altijd 1 taak onder leidt. Doordat je nooit twee dingen tegelijk goed kunt doen, ben je dus voortdurend aan het schakelen van de ene naar de andere taak. Dat kost tijd en energie. Wat er gebeurt als je kind tegen je praat en je ondertussen een mailtje aan het schrijven bent, is dat je steeds schakelt tussen het mailtje en je kind. Als je nu eerst alle aandacht op je kind richt. Naar hem luistert, aandacht geeft en vervolgens je mailtje afmaakt, zul je merken dat het sneller gaat en dat beide taken goed zijn afgerond.

Vrouwen kunnen heel goed multitasken wordt vaak gezegd. Mannen kunnen zich maar op 1 taak concentreren. Vrouwen doen dat anders. De waarheid is dat niemand twee dingen tegelijk goed kan. Bovendien krijg je er een gejaagd en onbevredigd gevoel van. En dat geldt ook zeker voor de partij die ondertussen graag jouw aandacht wil. Jij bent met twee dingen bezig, waardoor de ander niet het gevoel heeft dat hij serieus genomen wordt.

Laten we dus juist eens meer zoals mannen doen. Onze aandacht richten op 1 taak tegelijk.. Praktisch valt dat natuurlijk niet altijd mee, want je wordt gedurende de dag voortdurend gestoord. Begin er maar eens mee om je bewust te worden van de keren dat je eigenlijk twee dingen tegelijk wil doen, maar daar eigenlijk niet in slaagt.

Overigens zijn er een aantal uitzonderingen. Strijken en tv kijken gaat mij prima af. Autorijden en muziek luisteren ook. Maar er zijn ook grijze grensgebieden. Probeer het maar eens uit! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Meer weten over dit onderwerp? Ik las er vorige week een mooi boek over:

multitasken bestaat niet