afbeelding bij blog keuzestress

 “Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken” (Wikipedia)

Waar gaan we naartoe op vakantie? Welke auto moeten we kopen? Hoeveel uren ga ik werken? Wat moeten we vandaag eten? Elke dag worden we geconfronteerd met keuzes. En in deze maatschappij zijn dat er ook nog eens heel veel. Als je vroeger naar de winkel ging had je maar 1 keuze als je brood wilde kopen. Nu zijn er meer dan 25 soorten. En dat geldt niet alleen voor brood. Steeds meer mensen hebben last van keuzestress.

Vrouwen hebben vaak een andere vorm van keuzestress. Dat ervaar ik zelf tenminste. Wat kan het soms een spanning opleveren als ik moet kiezen. Want ja, waar kies je dan voor? Welke gevolgen heeft elke keuze? Wat zou het beste zijn? Wat als ik toch het verkeerde kies? En uiteindelijk kies ik dan  voor datgene wat voor die ander het beste is. Als die ander het maar goed heeft, dan heb ik het ook goed denk ik dan. Maar is dat ook zo? Wat zou er gebeuren als je nu eens voor jezelf kiest? Gaat er dan iets vreselijk mis? Of zijn de anderen dan boos op jou? Ik kan je aanraden om de proef op de som te nemen.

Ik kan je alvast vertellen wat bij mij de uitkomst was. Mijn kinderen en man waren juist blij dat ik eens voor mezelf koos en deed wat ik zelf graag wilde. Want door iets te doen waar je blij van wordt, word je ook een veel leuker mens. Inmiddels moedigen mijn man en kinderen me zelfs aan. Dat gunnen ze mij en dat voelt fijn.

In heb begin voelt het wat onwennig. Maar begin maar eens klein. Kies er vandaag bijvoorbeeld eens voor om een half uur met een boek op de bank te gaan zitten (of liggen). Zelfs als er nog was gevouwen moet worden, het aanrecht vol staat, of de vloer vies is. Succes! Ik ben benieuwd hoe het is gegaan.