lijstje

 

Toen ik nog als juf werkte, las ik de kinderen voor uit “Lena Lijstje” van Francine Oomen.Lena is een eigenwijs Amsterdams meisje dat lijstjes maakt om orde te scheppen in de warboel in haar hoofd. ‘Ik heet Lena Lijstje. Zo heet ik niet echt hoor, zo noemen mijn vader en moeder me, omdat ik altijd overal lijstjes voor maak. Dat doe ik omdat ik nooit kan kiezen. En ook om de dingen beter te begrijpen. Lijstjes maken ruimt je hoofd op, en dat is wel nodig bij mij, want ik heb een veel-gedachten-hoofd.’

Je zou mij onderhand bijna “Ellie Lijstje” kunnen noemen. Ook ik heb inmiddels ontdekt hoe fijn het is om met lijstjes te werken. Echter, zit er wel een valkuil aan deze tool. Als je namelijk random lijstjes maakt. Elke dag opnieuw en misschien zelfs meerdere malen per dag, loop je de kans dat je het overzicht verliest. Je maakt wel lijstjes, maar je houdt je er niet aan, of je raakt ze steeds kwijt. Er zit geen structuur in. Dan zijn lijstjes alleen maar lastig en zorgt het voor meer verwarring en onrust in je hoofd.

Ik maak op zondagavond vaak een lijstje van alle dingen die ik de komende week wil doen. Zowel privé, als zakelijk. Vervolgens pak ik mijn agenda waar alle vaste afspraken in staan. En daaromheen plan ik dan alle dingen die op mijn lijstje staan. Zoveel mogelijk gegroepeerd. Deze planning zet ik dan in mijn to-do boek. To-do lijstjes kun je beter niet in je agenda schrijven. Daar wordt je agenda heel onoverzichtelijk van. Mijn stelregel is: Je agenda is voor vaste afspraken. Andere to-do’s schrijf je in een to-do-boek of op een to-do-lijst. Op die manier blijft het heel overzichtelijk. Het ruimt je hoofd lekker op, zoals Lena Lijstje zegt 😉