donker

Het is nog donker als de wekker gaat. Donker buiten, donker in mijn kamer en donker in mijn hoofd. Het eerste wat in me opkomt is: “Nee ik wil niet vandaag” Ik heb veel afspraken, ik heb geen zin, ik kan het vast niet, het is te moeilijk, wat hebben ze nou aan mij…. De gedachten houden niet op en ik besluit uit bed te gaan. Eenmaal onder de douche is de shampoo op en staat de volgende alweer aan de deur te rommelen. Als ik me heb aangekleed blijkt er een vlek in mijn shirt te zitten. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat geen kleding me meer staat omdat ik te zwaar ben en twijfel ik aan alles…..

Soms heb je van die dagen. Tenminste ik wel. Zodra ik mijn ogen open doe begint het en ik kan het niet stoppen. Tenminste dat denk ik dan. Tenzij ik kies om het anders te doen. Ervoor te kiezen mezelf niet te dompelen in zelfmedelijden en negativiteit. Daar voel ik me niet beter door. Integendeel, het wordt alsmaar slechter. Ik besluit om voor mezelf te zorgen. En dat is niet mezelf in de put praten en zwartgallig te zijn.

Ik trek een schoon shirt aan, geniet van mijn ontbijt en hoewel ik nog steeds geen zin heb in deze dag, pak ik mijn boeltje bij elkaar en vertrek naar mijn afspraken. De dag verloopt zoals de meeste dagen. Er gaat niks verkeerd( nou ja het meeste niet)  ik blijk dingen best te kunnen en warempel het is nog leuk ook!! Aan het eind van de dag ben ik moe van de lange dag. Maar een positief gevoel overheerst. Dat was heel anders dan wat ik vanmorgen had verwacht.

Wat leer ik hiervan? Ik denk dat negativiteit niet altijd een keuze is. Soms overkomt het je. Een gevoel van onzekerheid, druk, vermoeidheid. Wat wel een keuze is, is hoe je er vervolgens mee om gaat. Je hoeft het gevoel niet te negeren. Maar het helpt mij om ervoor te kiezen mijn dag daardoor niet te laten verpesten. Ik probeer te kiezen voor mezelf. Ook daarin goed voor mezelf te zorgen. Te accepteren dat het er is en vervolgens te genieten van de mooie dingen. De kleine, mooie dingen in het leven weer te zien.

Nee dat ging niet vanzelf. Dat is echt een proces waar ik nog steeds in zit. Een proces van mezelf serieus nemen, mezelf te respecteren en van mezelf te houden.