Zeg jij dat wel eens? Ik regelmatig. Het schijnt dat ik dingen doe, waarvan ik eigenlijk helemaal niet weet dat ik ze doe. En al helemaal niet waarom ik dat doe.

Dat gegeven klopt ook wel, want er is bewezen dat het grootste gedeelte van datgene wat we doen onbewust, of zonder nadenken gebeurt. In sommige gevallen handig. Stel je voor dat we over alles na zouden moeten denken. Hoe je moet fietsen, autorijden, schrijven. Daar zouden we doodmoe van worden. En toch zou het goed zijn als we over sommige dingen eens bewust na zouden denken……

In heb begin van ons huwelijk toen we nog jonge kinderen hadden gingen mijn dagen voorbij zonder dat ik erover nadacht. Ik werkte, zorgde voor ons gezin en deed verder wat er op mijn pad kwam. Mijn dagen waren zomaar voorbij. Ik was vaak heel moe aan het einde van de dag. Was altijd bezig. Maar als mensen mij vroegen wat ik zoal deed, dan kon ik daar niet echt een antwoord op geven. Ik hielp op school, in de kerk, en allerlei mensen. Maar ik deed het omdat het van me verwacht werd, of omdat mensen het vroegen. Ik dacht er niet over na. Mijn dag speelde zich af zoals het kwam. Dat hield ik niet vol. Ik voelde me niet nuttig. Ik had aan het einde van de dag geen voldaan gevoel.

Ik ben een week bij gaan houden wat ik elke dag deed. Van uur tot uur. Hierdoor kreeg ik inzichten en zag ik dat ik dingen deed die ik helemaal niet wilde, die ik niet belangrijk vond, of wat ik absoluut niet leuk vond. Ik werd me bewust van de vele dingen die ik deed om anderen een plezier te doen. En daarbij mijzelf vergat. Dat bewustwordingsproces was het begin van een nieuwe fase, waarin ik nog steeds dingen doe voor een ander. Maar waarin bewust keuzes maken en mezelf daarin niet vergeet!

ellie website